неділю, 3 червня 2012 р.

Мар'янівська культура

Мар'янівська культура — археологічна культура енеоліту, що була поширена на теренах Лісостепової України і Лівобережного Полісся. Датується XVIII — XII ст. до н. е. Мар'янівська культура була тісно пов'язана із Бондарихинською культурою і була нею поступово замінена.

Назва походить від поселень поблизу с. Мар'янівка на Сеймі, що були відкриті під час розкопок М. Я. Рудинського у 1930 році.

Характеристика культури

Племена Мар'янівської культури вели досить осілий спосіб життя. Виявлено житла напівземлянкового типу. Вони були прямокутними за формою із вогнищем у центрі. Населення в основному займалося розведенням великої і дрібної рогатої худоби, свиней ті землеробством.

Кераміка

Кераміка Мар'янівської і Бондарихінської культур, відмінна від посуду сусідніх синхронних культур. В основному це горщики з широковідкритим горлом і невеликим плоским дном. Орнамент — з ямок різної форми, відбитків гребінцевого штампа чи відрізків так званого перевитого шнура часто покриває всю поверхню посуду. На мар'янівському посуді візерунок більш густий, ямки здебільшого круглі, частіше зустрічаються гусеничний і гребінцевий штампи.

Джерела

  • Винокур І. С., Телегін Д. Я. Археологія України. Тернопіль: Навчальна книга — Богдан, 2008. — 480 с.