пʼятницю, 16 вересня 2011 р.

Музей історії Києва викидають з Будинку Петра

Археологічний відділ Музею історії Києва знову виселяють із Будиночка Петра, що на "ласому" для забудовників Подолу. Про це пишуть "Коментарі"з посиланням на завідувача відділу Музею історії Києва Віталій Ковалинського.

За його словами, 13 вересня о 9.00 до Будиночка Петра I (по вул. Констянтинівській, 6/9), у якому розташовується археологічний відділ Музею історії Києва, під'їхала машина з вантажниками й почалося примусове виселення музею.

"Управління Культури з незрозумілих для нас причин і, незважаючи на наші протести, видало наказ про негайне виселення археологічних фондів у кількості 120 одиниць - тобто, абсолютно тендітних речей - в інше тимчасове непристосоване приміщення", - сказав Ковалинський.

"Чому вони так зробили - не знаю. Зараз Будиночок Петра перебуває у віданні не Управління культури, а Управління охорони пам'яток. Але чомусь наказ цей віддала пані Зоріна(Світлана Зоріна, голова Головного управління культури й мистецтв КМДА)",- додав завідувач відділу музею.

За його словами, поки що вивезли кілька стелажів і низку інших, неархеологічних матеріалів.

При цьому про переїзд працівники попереджені не були,ь відзначає видання.

Більше того, сьогоднішнього дня в графіку переїзду, розрахованому на 2 місяця, взагалі немає.

Виселяють археологічний відділ на 4-й поверх Українського дому, де вже 8 років лежать інші фонди Музею Києва.

"Справа в тому, що археологічні фонди - це зовсім інше, з ними потрібно поводитися дуже обережно, бо при будь-якому переміщенні вони псуються й руйнуються", - пояснив завідувач відділу.

Він додав, що колись їх потрібно було б перевозити, але відразу в постійне приміщення.

"А постійне приміщення, яке пропонує нам Олександр Попов на "Театральній", абсолютно не підходить за всіма параметрами", - сказав Ковалинський.

Як відомо, раніше голова КМДА Олександр Попов заявляв, що Музей історії Києва переїде у скандальну будову на вулиці Б. хмельницького і відкриє свою експозицію вже в травні 2012 року.

Чому експонати вивозять з Будинку Петра зараз - невідомо.