середу, 21 вересня 2011 р.

Історики знайшли нові поховання жертв НКВС на місці колишньої в'язниці в місті Володимирі-Волинському

Нові поховання знайшли на місці колишньої в'язниці в місті Володимирі-Волинському. Загалом на сьогодні виявили останки трьохсот семи людей. Усього ж їх там може бути більше тисячі, запевняють пошуковці. Історики припускають - це поляки, розстріляні НКВС на початку Другої світової. Хоча й не виключають, що в братській могилі можуть бути українці та євреї.

На місці розкопок археологи збирають в пакети численні кістки. Потім їх підготовлять для досліджень антропологів.

Поряд із великою ямою копають іншу. Так намагаються визначити межі поховань.

Дмитро Дем'янчук, старший науковий співробітник ДП "Волинські старожитності":

- Вчора хлопці вже почали роботи - копали поряд шурф. Там ще йдуть кістки. Тобто, ми не знаємо - може, й тут ще підуть, може далі. Будемо розширятися.

На цьому місці з 39-го по 41-й була Володимир-Волинська в'язниця НКВС. Припускають: саме її бранців розстріляли аби ті не перейшли на бік фашистів. Про масовий розстріл свідчать кульові отвори, зокрема, на черепах.

Тарас Верба, молодший науковий співробітник ДП "Волинські старожитності":

- Гільз було багато знайдено біля черепів. Тобто, їх дострелювали, хто не був мертвий. І знайшли також одну гвинтівку радянської марки.

У братській могилі - старі та молоді, жінки й чоловіки. Також знаходять останки дітей.

Микола Хомич, учасник розкопок:

- От тільки що я закінчив виймати дитятко, якому може трохи більше року. Через то, що знайдений тільки один молочний зуб. Дітей багато і вони дуже пошкоджені. В них немає отворів куль, як у дорослих. А практично у всіх зламані черепи.

Більшість загиблих поляки, припускають археологи та історики. Вбиті могли належати до елітних верств польського населення, за що їх арештовували сім'ями.

Олексій Златогорський, директор ДП "Волинські старожитності":

- Про те, що це був все-таки розстріл в'язнів НКВС, свідчить багато золота. Це і коронки, і монети і взагалі кармани ніхто не вивертав, не перевіряв. Розстрілювали дуже швидко, навіть вапном не заливали. Розстрілювали цілими сім'ями, причому це не місцеве населення. А десь зібрані, які б мали бути депортовані по документам десь аж вглиб Росії чи до Харкова.

Це уже другий етап розкопок поховань. Ще 97-го року за кілька десятків метрів від цього місця знайшли останки 98 людей. Тоді зніціював розкопки місцевий історичний музей.

Володимир Стемковський, директор Володимир-Волинського історичного музею:

- Всього тут може бути декілька тисяч людей, але вони потребують доказової бази. Поки остаточно не буде вичищена вся територія городища, зупинятися на якійсь конкретній цифрі буде дуже важко. Зокрема, якщо ми виявили 98 останків, а цьогорічна експедиція - понад 300.

Цьогоріч розкопки завершили. Після висновків експертів останки перепоховають на місцевому кладовищі. Але це місце і надалі досліджуватимуть археологи. Польська сторона обіцяла посприяти розкопкам фінансово. Але поки що допомоги не надала.

Автори: Володимир Мельник, Олександра Фетисова. Оператор: Віталій Гаврилець.

Джерело: Перший Національний